Το μοναδικό μέρος το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τους επισκέπτες είναι ο ξενώνας ο οποίος βρίσκεται στο περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Παρασκευής. Την εκμετάλευση του έχει πλέον το εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε στο 22360-92818
(κεντρικό καφενείο).

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΞΕΝΩΝΑ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ανεγέρθη το έτος 1963 (στην ίδια θέση υπήρχε ένα απλό εκκλησάκι 5Χ7 μ. ορθογώνιο με δάπεδο χωματένιο μ’ ένα παράθυρο και ξύλινη στέγη που χτίστηκε από τους κατοίκους της κοινότητας το 1895 και λειτουργούσε κάθε 26-7 που γινόταν πανηγύρι) με έξοδα του Κων/νου Ι. Παπαθεοδώρου. Με έξοδά του επίσης ισοπεδώθηκε ο αύλειος χώρος και δενδροφυτεύτηκε.
Το 1993 παραβρέθηκαν την ημέρα της πανηγύρεως την 26η Ιουλίου οι οικογένειες των αδελφών Κων/νου Ρίζου και ο Ηλίας Ευαγγέλου Παπαθανασίου. Ο Ηλίας Ευ. Πάπαθανασίου μου έκανε πρόταση να κατασκευάσουμε τουαλέτες (W.C.) για τις ανάγκες των προσκυνητών, ιδίως των γυναικών και διέθεσε ένα ποσό.
Ύστερα από σχετική ομιλία μου προσφέρθηκαν και οι αδελφοί Κων/νου Ρίζου κάτοικοι Η.Π.Α. να βοηθήσουν οικονομικά και συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό.
Μετά από πρότασή μου στο Δ.Σ. του Συλλόγου Απανταχού Ροβολιαριτών αποφασίστηκε να γίνουν όχι μόνο τουαλέτες αλλά και ένας χώρος 30 τ.μ. να λειτουργήσει σα ξενώνας για την εξυπηρέτηση του Ιερέως, που ήταν ξένος, καιτων προσκυνητών κατοίκων Ροβολιαρίου που δεν διέθεταν στο χωριό κατοικία.
Μετά από συμφωνία με τον Παναγιώτη Κων. Γώγου του ανατίθεται η ανέγερση του ξενώνα, λιθόχτιστος και με πλάκα σκεπής τσιμέντου.
Σε πολύ σύτνομο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα σ’ ένα χρόνο το 1994, παραδόθηκε, όπως είχαμε συμφωνήσει. Στη συνέχεια με χρήματα του Συλλόγου έγινε από τον Θωμά Κων. Τσιώλη η πλακόστρωτη του δαπέδου, η επένδυση του μπάνιου με πλακάκια, η μόνωση της σκεπής με ασφαλτόπανο και κεραμίδια.
Με έξοδα επίσης του Συλλόγου αγοράστηκε ο εξοπλισμός, ένα διπλό κρεβάτι, δύο ημίδιπλα, ψυγείο, ηλεκτρικό μάτι, ηλεκτρικός ταχυθερσμοσίφωνας, τραπέζια και καθίσματα. Στη συνέχεια διέθεσα δικές μου κουβέρτες, σεντόνια κ.λπ. λευκά είδη και σερβίτσια για καφέ, για ένα πρόχειρο γεύμα, κατσαρόλες κ.ά. έτσι ώστε όποιος φιλοξενείται εκεί να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Η Σωτηρία Χρ. Ρίζου που έμεινε για ένα διάστημα το καλοκαίρι σ’ αυτόν διέθεσε μια τηλεόραση και κάποιοι κυνηγοί σώματα καλοριφέρ. Έτσι είναι πλήρως εξοπλισμένος με υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Την διαχείρισή του την είχε το Δ.Σ. του Συλλόγου και ό,τι χρήματα διέθεταν οι επισκέπτες του τα διαθέταμε για έξοδα συντήρησης και πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του ξενώνα.
Στη συνέχεια αποφασίσαμε την ευθύνη να την έχει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και με τα έσοδα να πληρώνονται τα έξοδα συντήρησης και ηλεκτρικού ρεύματος  γιατί χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό ρεύμα της Αγίας Παρασκευής.
Έτσι επειδή δεν υπήρχε μόνιμος ιερέας στο χωριό τα κλειδιά κρατούσαν η Σταμάτω Σπυροπούλου, ο Παναγιώτης Σκούρας που ήταν μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό και ένα κλειδί κρατούσα εγώ για να επιβλέπω το καλοκαίρι που ερχόμουν στο χωριό, ως πρόεδρος του Συλλόγου.
Με την ανάληψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου το 2002 παρέδωσα τα κλειδιά και η διάθεση για χρήση του ξενώνα γινόταν από το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία συντήρηση στα κουφώματα που είναι με βερνικόχρωμα και δεν πληρωνόταν το ηλεκτρικό που το πλήρωνε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.
Γι’ αυτό πέρυσι το καλοκαίρι αποφασίσαμε με τον αείμνηστο Πρόεδρο του Συλλόγου και Επίτροπο Θωμά Νέλλα τη διαχείριση του ξενώνα και την ευθύνη να την έχει το εκάστοτε Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και αυτό θ’ αποφασίζει ποιοι θα διαμένουν και θα διαχειρίζεται το χρηματικό ποσό που εισπράττει.
Κλειδιά θα είχε, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο υπεύθυνος εκκλησιαστικός Επίτροπος και ένας από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, συγκεκριμένα ο Κώστας Δ. Πλασταράς που έχει ταβέρνα και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει έναν επισκέπτη και θα επιβλέπει την καθαριότητα. Επίσης κλειδί διέθετε και ο Σεραφείμ Η. Σπυρόπουλος που μένει δίπλα στην Αγία Παρασκευή.
Ζήτησα κι εγώ κλειδί απλώς για την επίβλεψη το καλοκαίρι όπως άλλωστε επιβλέπω και φροντίζω το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και τα δέντρα, τα οποία είναι έργο μου και το πονάω και ενδιαφέρομαι για την καλή του συντήρηση αλλά δεν μου δόθηκε…
Παρακαλώ η πρότασή μου να γίνει δεκτή και το νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ν’ αναλάβει την ευθύνη του ξενώνα και τη διαχείριση των λίγων χρημάτων που θα εισπράττει να τα διαθέτει για την συντήρηση του ξενώνα, την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.
Με αγάπη και ενδιαφέρον για το έργο που με τόσους κόπους φτιάξαμε!!!!!!!!!!!
Δυστυχώς το καλοκαίρι του 2009 έγινε μια παρεξήγηση γύρω από την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος που έφθασε στο ποσό των 750 ευρώ, όπως έμαθα και δεν είχε πληρωθεί. Γι’ αυτό πήραν τα κλειδιά από τον Κ. Πλασταρά Κ.
Εγώ έκανα μια σύσταση η χρήση να γίνεται πλέον μόνον από τον Ιερέα και χωριανούς Ροβολιαρίτες που δεν έχουν κατοικία δική τους και να μην δίνεται το χειμώνα σε κυνηγούς που κάνουν φθορές χωρίς κανένα ώφελος και η διαχείριση να γίνεται από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Περιμένω να εισακουσθώ.

 

Κωνσταντίνος Ιωάννου Παπαθεοδώρου
τέως  Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ροβολιαριτώ
20-1-2010