Untitled Document

ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΒΟΛΙΑΡΙΤΩΝ 1958-2010

Πέρασαν 50 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου με πλούσια δράση και προσφορά στο χωριό μας Ροβολιάρι και τους κατοίκους του.
Αισθάνομαι την υποχρέωση σήμερα σαν Ροβολιαρίτης και μέλος του Συλλόγου από την ίδρυσή του και για 34 χρόνια μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων να κάνω γνωστό στους σημερινούς Ροβολιαρίτες και  ιδίως τους νέους γιατί ιδρύθηκε ο Σύλλογος, από ποιούς και τι σκοπούς υπηρετούσε.
Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του αείμνηστου Γεωργίου Ηλία Σακελλάρη και μιας ομάδας 22 Ροβολιαριτών που αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη και ήταν:

 1. Γεώργιος Ηλία Σακελλάρης
 2. Κωνσταντίνος Γεωργίου Σακελλάρης
 3. Παναγιώτης Αθανασίου Γάκης
 4. Ιωάννης Κωνσταντίνου Παναγιώτου
 5. Κωνσταντίνος Φωλιάς
 6. Κωνσταντίνος Γ. Νέλλας
 7. Παναγιώτης Κ. Παναγιώτου
 8. Κωνσταντίνος Δ. Γερογιάννης
 9. Σεραφείμ Παν. Νέλλας
 10. Απόστολος Παπαγιάννης
 11. Βασίλειος Γιαννέλης
 12. Φώτιος Γιαννάλης
 13. Παύλος Δημητρίου
 14. Στέφανος Παναγιώτου
 15. Δημήτριος Βλάχος
 16. Γεώργιος Μπουής
 17. Ιωάννης Γιαννέλης
 18. Δημήτριος Βλάχος
 19. Γεώργιος Στρωματιάς
 20. Κωνσταντίνος Βλάχος
 21. Φώτιος Βλάχος
 22. Πέτρος Στρωματιάς,

με έδρα την Αθήνα, με κύριο σκοπό να συγκεντρώσει τους απανταχού Ροβολιαρίτες, που μετά τον πόλεμο διασκορπίστηκαν σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας, να μην ξεκόψουν από τις ρίζες τους και να βοηθούν με κάθε μέσο υλικό και ηθικό τον τόπο που γεννήθηκαν, το ωραίο Ροβολιάρι μας.
Οι πρώτες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα από την έγκριση του σχετικού καταστατικού, έγιναν την 2α Νοεμβρίου 1958 και εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που είχε ως εξής:

 1. Γεώργιος Ηλία Σακελλάρης  Πρόεδρος
 2. Παναγιώτης Αθανασίου Γάκης  Αντιπρόεδρος
 3. Γεώργιος Μπουής  Γενικός Γραμματέας
 4. Κωνσταντίνος Φωλιάς  Ταμίας
 5. Δημήτριος Βλάχος  Έφορος

Η λειτουργία του Συλλόγου συνεχίζεται μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα υπήρξαν άριστα. Οι σκοποί του Συλλόγου πέτυχαν και όλοι οι Ροβολιαρίτες προσέφεραν ό,τι μπορούσε ο καθένας για να καλυτερέψουν οι συνθήκες του χωριού μας.
Αυτό αναγνωρίζεται απ’ όλους.
Πρόεδροι που υπηρέτησαν το Σύλλογο ήταν οι:

 1. Γεώργιος Ηλία Σακαλλάρης 1958-1968 10 χρόνια
 2. Κωνσταντίνος Φωλιάς 1968 με διακοπή λόγω Χούντας μέχρι το 1975
 3. Σεραφείμ Π. Νέλλας 1976-1981 6 χρόνια
 4. Θωμάς Νέλλας 1982-1983 2 χρόνια
 5. Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνος 1984-2002 18 χρόνια
 6. Θωμάς Νέλλας 2003-2006 4 χρόνια
 7. Παντελής Ρίζος 2006-2008 2 χρόνια
 8. Λούλα Η. Σπυροπούλου 2009-2010

Κι ένα πλήθος άλλων χωριανών ως μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.
Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά από τη θέση του πρόσφερε ό,τι μπορούσε με συνεργασία, αγάπη κι ενδιαφέρον για την επιτυχία των σκοπών του Συλλόγου.
Οι ομόφωνες αποφάσεις των Συμβουλίων και η συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες του χωριού, Κοινοτικούς, Εκκλησιαστικούς, Σχολικούς και τις διάφορες Κρατικές Υπηρεσίες, Νομαρχίες και Υπουργεία, απέδωσαν καρπούς.
Τα τελευταία χρόνια από το 1984 μέχρι σήμερα συνδετικός κρίκος των μελών του Συλλόγου υπήρξε και η εφημεριδούλα μας «Ροβολιαρίτικα Νέα» που ενημέρωνε για καθετί που αφορούσε το Σύλλογό μας και το χωριό.
Κάθε χρόνο γινόταν Γενικές Συνελεύσεις, τον πρώτο χρόνο η μία ενημερωτική και τον δεύτερο ενημερωτική και συγχρόνως αρχαιρεσίες για την  ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου κ.λπ.
Επίσης διάφορες εκδηλώσεις χοροσυνεστιάσεις στην Αθήνα και στο χωριό και δύο φορές στη Μακρακώμη, εκδρομές από την Αθήνα και το χωριό και ενημερωτικές ομιλίες στο χωριό για να γνωρίζουν πιο πολλοί τις ενέργειες του Συλλόγου και να βοηθάει ο καθένας με τον τρόπο του.
Επίσης παραστάσεις των Προέδρων κ.λπ. Μελών σε υπηρεσίες, Νομαρχίες, Υπουργεία, Βουλευτές και σε κάθε αρμόδιο που μπορούσε να βοηθήσει.
Οι σκοποί και τα έργα του Συλλόγου είχαν επιτυχία. Ο Σύλλογος όπως αναφέρω και παραπάνω ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γεωργίου Ηλία Σακαλλάρη Επιθεωρητού Δημ. Σχολείων της Β’ Περιφέρειας Αθηνών από της 22ας Οκτωβρίου 1954 μέχρι 2ας Ιουνίου 1961 και τη συνεργασία των άλλων 21 χωριανών μας που αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου και ιδίως των Κων/νου Σακελλάρη, Παναγιώτη Γάκη, Γεωργίου Μπουή, Κων/νου Φωλιά, Δημητρίου Καρφή, Ιωάννου Παναγιώτου κ.λπ. «με σκοπό να συνενώσει τους έξω του χωριού συγχωριανούς μας και να προσφέρει στο χωριό κάθε δυνατή εξυπηρέτηση, δια την εκπολιτιστική του ανάπτυξη και την εν γένει πρόοδο του χωριού μας με έργα και μόνον με έργα».
Η ανάγκη αυτή για το χωριό μας και για άλλα χωριά ανέκυψε μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, όταν πολλοί χωριανοί μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να σκορπιστούν στις διάφορες πόλεις της πατρίδας μας, κυρίως στην Αθήνα. Αυτό, όμως, θα είχε ως συνέπεια οι άνθρωποι αυτοί ύστερα από λίγα χρόνια να ξεκόψουν από τις ρίζες τους και να χαθούν.
Οι Σύλλογοι αυτό το σκοπό υπηρέτησαν να τους κρατήσουν δηλαδή, κοντά στις ρίζες  τους και να μην ξεκόψουν από τα ήθη και τα έθιμά τους.
Και ο δικός μας ο Σύλλογος στην 50ετή θητεία του κατόρθωσε να το πετύχει με τις διάφορες εκδηλώσεις, συνεστιάσεις, εκδρομές, ομιλίες, Συνελεύσεις και τα τελευταία  24 χρόνια με την εφημεριδούλα μας «ΡΟΒΟΛΙΑΡΙΤΙΚΑ ΝΕΑ» που κάθε τρίμηνο φτάνει σε 1000 και πλέον σπίται Ροβολιαριτών, φίλων και υπηρεσιών σε όλα τα σημεία της γης.
Μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη χρωστάνε όλοι σήμερα σ’ αυτούς που είχαν την ιδέα να ιδρύσουν το Σύλλογο και ιδίως στον Γεώργιο Σακελλάρη που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία της ίδρυσής του.
Ακόμη εφοδιάστηκαν και τα δύο Δημοτικά Σχολεία με παντός είδους εποπτικά μέσα και βιβλία. Επίσης στις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα στέλνονταν για τους μαθητές διάφορα δώρα και γραφική ύλη.
Ο ίδιος πρόσφερε μεγάλα χρηματικά ποσά για έργα στο χωριό και ιδίως την ανέγερση και συντήρηση των εκκλησιών. Αλλά και μεγάλα χρηματικά ποσά για το Γηροκομείο, το Ορφανοτροφείο θηλέων Λαμίας, την Στέγη Τυφλών του δήμου Αμαρουσίου και ένα ποσό 50.000 δρχ. Δινόταν κάθε χρόνο για τους ψάλτες, τους νεωκόρους και το λάδι για τα καντήλια των εκκλησιών.
Για όλα αυτά που πρόσφερε στο χωριό και το Σύλλογο, αφιλοκερδώς, νομίζω ότι αξίζει να τον τιμήσουμε σήμερα που ο Σύλλογος κλείνει 50 χρόνια ζωής και να τον ευγνωμονούμε για τις ενέργειές του καθώς και όλους εκείνους τους συγχωριανούς μας που όλα αυτά τα χρόνια προσέφεραν χρήματα και προσωπική εργασία μέσω του Συλλόγου και τα αξιοποίησαν για το καλό του χωριού μας.
Μια μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη σε όλους και να είναι αιώνια η μνήμη αυτών που έφυγαν και εμείς να συνεχίζουμε το έργο εκείνων. Να έχουμε υγεία και για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο Σύλλογο ώστε να γίνουμε παράδειγμα στις νέες γενιές που ακολουθούν να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αγάπη για το Σύλλογό μας και το αγαπημένο μας χωριό Ροβολιάρι με τους ωραίους και φιλοπρόοδους κατοίκους του.


Κων/νος Παπαθεοδώρου
τέως Πρόεδρος του Συλλόγου