Ένα μαγευτικό, πανέμορφο χωριό, χτισμένο από τα παλαιά χρόνια στη Β.Δ. γωνιά της Φθιώτιδας. Αριθμεί ζωή 2 χιλιάδων ετών και πλέον. Μόνο που αρχικά η θέση του ήταν Ν.Ανατολικά από το μικρό κάστρο της Αγ. Παρασκευής προς την κατωφέρεια Τσαγκαράκη και Ξυλοκούνιας. (Διάφορα ευρήματα –κεραμικά κυρίως- ευρίσκονται στο Λαογραφικό Μουσείο Ροβολιαρίου στην κεντρική πλατεία Αγ. Αποστόλων).

Περικλείεται από πανέμορφες βουνοπλαγιές, ρουμάνια και δάση που κάνουν ξακουστή την παρουσία του μέσα στα μαγευτικά τοπία των Ν. Αγράφων και των απολήξεων της Δυτ. Όθρυος. (Η Όθρυς τα παλαιότερα χρόνια λεγόταν Αχαϊκά Όρη). Οι πολύπτυχες τούτες βουνοπλαγιές, οι καταπράσινες και δασοκεντημένες, παρουσιάζουν μια ποικιλία χλωρίδας με κυρίαρχα φυτά την καστανέα, τη βελανιδιά και τα ελάτια πάνω στα οροπέδια του προφήτη Ηλία. Στα χαμηλότερα μέρη και στις πολλές ρεματιές αυτοφυή καλλωπιστικά θαμνοειδή συνθέτουν μαζί με τα παντοειδή οπωρροφόρα μια ξεχωριστή εικόνα στην απλωμένη ολόγυρα ροβολιαρίτικη φύση.

“Ω!… πανέμορφη στη φύση
Του χωριού μας καστανέα,
Ω… τροφός και στήριγμά μας
Απ’ τα χρόνια τα αρχαία.”

(Παντ. Ρίζος)

 

Τούτη η 4στιχη υμνωδία είναι χαραγμένη πάνω σε ξυλόγλυπτη αναπαράσταση της ανθισμένης καστανέας, στο Μουσείο Ροβολιαρίου, που φιλοτέχνησε ο Σπύρος Τσιρώνης, ένας εξαίρετος νεαρός ευποιίας εργάτης από τη Βράχα Ευρυτανίας.

Το χωριό τούτο είναι προσέτι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Ρούμελης για τη θεατρική του παιδεία που κατά καιρούς έχει παρουσιάσει. Σήμερα το χωριό έχει σημαντική πληθυσμιακή φρορά και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνει σημαντικά ο πληθυσμός του. Διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο τριών αιθουσών που είναι κατάμεστες από όλα τα λαϊκά εργαλεία και αντικείμενα (νοικοκυροσύνης, γεωργικά, ποιμενικά, ξυλουργικά καθώς και ό,τι σχετικό εχρησιμοποιείτο τα παλαιότερα χρόνια στη ζωή της κοινωνίας του.

Έχει και υπαίθριο θέατρο, που έφτιαξε ένας ροβολιαρίτης, ιδίοις εξόδοις, στην πλαγιά Τσούμας.

Η πολιτιστική κίνηση του χωριού μας τα τελευταία 30 χρόνια αναβιώνει την παλιά ροβολαρίτικη κοινωνία και σηματοδοτεί το διαχρονικό πέρασμά μας ως λαμπρών απογόνων των αρχαίων ελλήνων.

Ο Ροβολιαρίτης ποιητής και εκπ/τικός Παντελής Ρίζος έχει συνθέσει πολλές ποιητικές δημιουργίες υμνώντας το ελληνικό πνεύμα, την ελληνική παράδοση και τη ζωή της κοινωνίας μας. Η νεολαία του χωριού μας πολλές πολιτιστικές βραδιές μάς χάρισε τα τελευταία 20 χρόνια σε συνεργασία με λογοτέχνες του χωριού μας.

Ζούμε και θα ζούμε εις πείσμα όλων εκείνων που απεργάζονται την απαξίωση των ανθρώπινων ιδανικών, όπως ο λαμπρός πολιτισμός μας δίδαξε σ’ όλη την ανθρωπότητα!